Survival Tips για τη πρώτη σου επίσκεψη στο Κάιρο

2023-03-03

Το Κάιρο είναι αδιαμφισβήτητα μια πόλη που αποτελεί όνειρο για πολλούς να την επισκεφθούν.

Δύο απο αυτούς ήμασταν κι εμείς καθώς ανυπομονούσαμε μόνο στην ιδέα ότι θα δούμε απο κοντά τις πυραμίδες της Γκίζας , 5000 χιλιάδων ετών μνημεία(!) και τις πασίγνωστες Αιγυπτιακές μούμιες.

Αργότερα θα μιλήσουμε και για τα άλλα μέρη που είδαμε στην Αίγυπτο αλλά τώρα ας εστιάσουμε λίγο στο Κάιρο.

Γενικά είναι μια ασφαλής πόλη , στην οποία δε νιώσαμε κίνδυνο ούτε τη νύχτα και ενώ μείναμε μέσα στη Γκίζα!Παρόλα αυτά υπάρχουν μερικά θέματα τα οποία θέλουν προσοχή , κυρίως για να αποφύγετε τη περιττή ταλαιπωρία και σύγχυση.

  1. Μην εμπιστεύεστε τυφλά κάποιον. Ακόμη και στο αεροδρόμιο μέσα προσπάθησαν να μας εξαπατήσουν. Για να μη παρεξηγηθώ , ο σκοπός τους δεν ήταν να μας ληστέψουν ούτε κινδυνεύσαμε . Το ζήτημα είναι ότι μας πλησίασε μια κοπέλα η οποία συστήθηκε ως υπάλληλος στο υπουργείο τουρισμού (φορούσε και ένα καρτελάκι) και μας ρωτούσε πού θα μείνουμε. Εγώ επειδή λίγο φοβήθηκα ρώτησα έναν υπάλληλο ασφαλείας του αεροδρομίου εαν η κοπέλα είναι αυτή που αναφέρει και εαν μπορώ να την εμπιστευθώ και μου είπε "Ναι, φυσικά" .                     Κάτι τέτοιο δεν ίσχυε εν τέλει. Η κοπέλα μας έβγαλε από το χώρο ασφαλείας και μας οδήγησε σε ένα περίπτερο ταξιδιωτικού γραφείου αφού πρώτα μας φόβισε λέγοντας μας ότι η περιοχή που θα μείνουμε δεν είναι ασφαλής και ότι το ξενοδοχείο μας δεν είναι στη πραγματικότητα ξενοδοχείο.                                                                                                                                                      Εμείς όμως είχαμε κλείσει το ξενοδοχείο μέσω booking  και έτσι γνωρίζαμε ότι είναι αξιόπιστο!             Μόλις καταλάβαμε ότι δεν ισχύει τίποτα από αυτά , τη πίεσα να με γυρίσει πίσω για να μπορέσω να αγοράσω τη κάρτα sim.(Ήταν 02:00 πμ και τα καταστήματα ήταν κλειστά έξω)                                 To sum up ο άνθρωπος από το ξενοδοχείο μας περίμενε μιάμιση ώρα να βγούμε από το αεροδρόμιο και , εαν δεν το έκανε , δεν θα ξέραμε που να πάμε!                                                          ΑΛΛΑ ευτυχώς όλα πήγαν καλά στο τέλος!
  2. Να χρησιμοποιείτε Uber αντί για ταξί. Αρκετές φορές οι οδηγοί ταξί ζητούν υπερβολικά περισσότερα χρήματα από όσα αξίζει η διαδρομή. Επίσης δίνουν λιγότερα ρέστα με τη δικαιολογία ότι είχατε δώσει 100EGP αντί για 200EGP. Η εφαρμογή λειτουργεί κανονικά στην Αίγυπτο και μπορείτε να πληρώσετε και με πιστωτική κάρτα.
  3. Όσον αφορά το Uber , υπάρχουν μερικά σημεία στο Κάιρο στα οποία πήγαμε αρκετές φορές και ποτέ δε καταφέραμε να συνεννοηθούμε με τους οδηγούς για το απο πού να μας παραλάβουν. Το πρώτο σημείο ήταν το ξενοδοχείο μας στη Γκίζα και το δεύτερο ήταν το παζάρι του Χαν ελ Χαλίλ. Οι περισσότεροι οδηγοί δε μιλούν Αγγλικά οπότε είναι ΠΑΝ-δύσκολη η συνεννόηση.

   Οι συμβουλές μας είναι :

  α) για τη Γκίζα , εαν δε μπορείτε να συνεννοηθείτε με τον οδηγό , κατευθυνθείτε κοντά στις πυραμίδες που ο δρόμος είναι πιο κεντρικός.(έτσι θα σας βρει με ευκολία και χωρίς να χρειαστεί να του εξηγήσετε που είστε στα Αραβικά!)

β) για το Χαν ελ Χαλίλ, να ζητάτε το ταξί από την απέναντι μεριά , στο Τζαμί .Είναι το μόνο σημείο στο οποίο εξυπηρετηθήκαμε με ευκολία.


   4.     Στα πλάνα σας να συμπεριλάβετε τις αποστάσεις. Αυτό είναι κάτι που δεν είχαμε ακριβώς συνειδητοποιήσει πόσο δύσκολο είναι μέχρι να το ζήσουμε. Οι αποστάσεις ανάμεσα στα σημεία ενδιαφέροντος είναι τεράστιες (τουλάχιστον 40 λεπτά) και η κίνηση ανυπέρβλητη. Σε αυτούς τους χρόνους πρέπει να προστεθεί και ο χρόνος αναμονής για το Uber. Τελικά (εμείς τουλάχιστον) 2 με 3 ώρες μέσα στην ημέρα μας τη περνούσαμε στις διαδρομές.

5.     Σχετικά με τη Γκίζα. Με λίγη έρευνα θα παρατηρήσετε πως τα περισσότερα ξενοδοχεία στη Γκίζα έχουν απίστευτη θέα στις Πυραμίδες παράλληλα με πολύ καλές τιμες!Θα αναρωτιέστε πως γίνεται να συμβαίνει αυτο. Η Γκίζα ως περιοχή παρόλο που δεν έχει τη καλύτερη φήμη , εμείς νιώσαμε ότι είναι πολύ ασφαλής.Τα αρνητικά που έχει και κάνουν τις τιμές των ξενοδοχείων να είναι χαμηλές είναι ότι βρίσκεται αρκετά μακριά από όλη την υπόλοιπη πόλη και ότι εκεί τοποθετούνται το βράδυ οι καμήλες και τα άλογα τα οποία βρίσκονται στο χώρο των πυραμίδων την ημέρα.Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει μια μυρωδιά απο τα περιττώματα των ζώων στο δρόμο.Προσωπικά και από την εμπειρία μας , μέσα στο ξενοδοχείο δεν φτάνει η μυρωδιά για να ενοχλήσει πρακτικά και η ίδια θυμίζει τις μυρωδιές του χωριού το καλοκαίρι μόλις περάσει ο βοσκός τα πρόβατα στο δρόμο.


Γενικά στο Κάιρο όπως σε όλη την Αίγυπτο και σε όλη τη γη πρέπει να προσέχεις συγκεκριμένα πράγματα και δε θα έχεις κανένα πρόβλημα! Δε χρειάζεται να αγχώνεσαι υπερβολικά για το ταξίδι σου και να χάνεις όλη την απόλαυση. Εαν σκεφτείς καλά που θα μείνεις , δεις κριτικές για το μαγαζί πριν φας και προσέχεις τον κόσμο γύρω σου τότε τίποτα δε θα χαλάσει το ταξίδι σου!

Εαν θέλεις κι εσύ να κλείσεις ένα ξενοδοχείο με σχόλια από πραγματικούς επισκέπτες και σίγουρη ασφάλεια , προτείνουμε να κλείσεις μέσω booking.gr . Πατώντας στο σύνδεσμο σου έχω διαλέξει μόνο τα καλύτερα ξενοδοχεία στο Κάιρο!