Στην αγορά του Αλ Χαλίλι

2023-03-10
Στο μαγαζί του φίλου μας του Χασάν
Στο μαγαζί του φίλου μας του Χασάν

Το Χαν Ελ Χαλίλ (Khan el Khalili) είναι η πιο γνωστή αγορά της Αιγύπτου και μια από τις πιο γνωστές σε όλο το κόσμο. Βρίσκεται εκει έξι αιώνες και έχουν περάσει εκατομμύρια άνθρωποι από τα στενά της.

Τί είναι αυτό που κάνει την αγορά τόσο μοναδική;

Αρχικά η αρχιτεκτονική και η διακόσμηση. Το μέρος φιλοξενούσε τις προσωρινές αγορές όσων περνούσαν από εκεί σχεδόν από τη στιγμή που ιδρύθηκε το Κάιρο και μετά. Η αγορά όπως τη γνωρίζουμε σήμερα , με τα κτισμένα κτίρια και τα μαγαζιά ξεκίνησε τη λειτουργία της το 14ο-15ο αιώνα στη δυναστεία των Μαμλούκ. Βρίσκεται ανάμεσα από το τζαμί Αλ Αχζάρ και το ναό του Αλ Χουσείν ( και τα δύο με ιδιαίτερη σημασία για τον Αιγυπτιακό λαό). Φαντάσου λοιπόν μια αγορά που κτίστηκε πριν τόσους αιώνες η οποία έχει κρατήσει την ίδια αισθητική και το μόνο που έχει αλλάξει είναι (σίγουρα) η ποιότητα των αντικειμένων.

Ο κύριος λόγος όμως που είναι τόσο γνωστή αυτή η αγορά δεν είναι άλλος παρά το ότι είναι ο παράδεισος του σουβενίρ. Χιλιάδες γυαλιστερά αντικείμενα τα οποία μαγεύουν το μάτι και τη ψυχή με την ιδιαιτερότητά τους. Δεν υπάρχει άλλο μέρος στην Αίγυπτο στο οποίο να συγκεντρώνονται τόσα σουβενίρ σε τόσο μικρή απόσταση.

Φωτεινές λατέρνες , διακοσμητικά και λάμπες από αλάβαστρο , κομπολόγια , ναργιλέδες , καθρέφτες και κουτιά με μαργαριταρόριζα (Mother of pearl) και άλλα πολλά ,όλα χαρακτηριστικά της χώρας.

Πραγματικά δεν προλαβαίνει το μυαλό να επεξεργαστεί όλη τη πληροφορία και να αποφασίσεις τι θα διαλέξεις!

Φυσικά όλα αυτά είναι και σε χαμηλές τιμές , ιδιαίτερα με λίγο (ή πολύ) παζάρι , όπως συνηθίζεται στο Χαν .

Εαν βρεθείς στο παζάρι σίγουρα θα περάσεις από τα διάσημα καφέ . Το el fishawy είναι το παλαιότερο καφέ και το Naguib Mahfouz cafe το οποίο ονομάστηκε προς τιμήν του νομπελίστα Αιγυπτιακού συγγραφέα! Και τα δύο έχουν ένα υπέροχο vibe και είναι σωτήρια για ένα διάλειμμα από την εξερεύνηση του ατελείωτου παζαριού.


Tips για την επίσκεψή σας στο παζάρι:

  • Παζάρι , παζάρι , παζάρι. Παζάρι αιώνιο με την ελληνική έννοια της λέξης. Οτιδήποτε βλέπετε μπορείτε να το αγοράσετε στο 1/4 της τιμής που σας λέει ο πωλητής ή και χαμηλότερα. Να ξεκινάτε με μια πολύ χαμηλή τιμή και να το βρίσκετε στη συνέχεια.                                                    Πολλές φορές θα το πάρετε σε αυτή τη πολύ χαμηλή τιμή που σκεφτήκατε εξ'αρχής.                      Προσοχή , δε θα σας κάνουν εύκολα τη χάρη , αλλά στο τέλος θα τα καταφέρετε κι ας σας δυσκολέψουν.Μη ντραπείτε στιγμή , οι πωλητές το περιμένουν , το διασκεδάζουν το παζάρεμα.

  • Όσον αφορά το πως θα φτάσετε εκεί. Εαν έχετε οδηγό , ξεναγό ή δικό σας μέσο -όλα καλά-  .    Εαν πάτε με taxi , ή καλύτερα , uber χρειάζεται λίγη μαεστρία για να φύγετε μετά. Για κάποιο λόγο δυσκολεύονται να έρθουν στη μεριά του παζαριού και η συνεννόηση είναι δύσκολη. Κι εμείς δυσκολευτήκαμε και άλλοι για τον ίδιο λόγο.                                                                                  Η συμβουλή μας είναι να περάσετε το δρόμο (έχει μια τρύπα το συρματόπλεγμα για απέναντι) ΠΑΝΤΑ με προσοχή! Αφού περάσετε το δρόμο , βάλτε για τοποθεσία το τζαμί και η ζωή σας θα γίνει ευκολότερη.                                                                                                                                                          
  • Η απέναντι μεριά του παζαριού έχει κι αυτή την αγορά της. Οι ντόπιοι δε σε αφήνουν να μπεις πολύ μέσα εαν είσαι τουρίστας αλλά υπάρχουν πάγκοι και επάνω στο δρόμο με κάτι χαλάκια κυρίως. Ήταν η καλύτερη αγορά που κάναμε!(Εκεί δεν γίνονται παζάρια.)                                                        

  • Αθλητικά , άνετα παπούτσια. Το παζάρι είναι αρκετά μεγάλο και για να αποφασίσετε ίσως το γυρίσετε αρκετές φορές.


Η ποικιλία των προϊόντων που προσφέρονται στην αγορά είναι τεράστια και θα χρειάζονταν μέρες για να τα δει κανείς όλα. Εμείς θα σου δείξουμε τι αγοράσαμε για να έχεις μια ιδέα!

Booking.com