Λούξορ , το διαμάντι της Αιγύπτου

2023-03-03

Εαν σκέφτεσαι , έχεις αποφασίσει ή σχεδιάζεις να πας στην Αίγυπτο , έχεις μπει στη σωστή σελίδα!

Για αρχή πρέπει να γνωρίζεις ότι θα ζήσεις μια αξέχαστη εμπειρία. Η Αίγυπτος είναι ένα σημείο καμπής του παρελθόντος με το παρόν , ένα μέρος στο οποίο οι μύθοι παίρνουν ζωή και η ιστορία γίνεται χειροπιαστή.


Που: Luxor, Egypt

Πώς: Με λεωφορείο, τρένο ή πτήση από Κάιρο. 

Πού να μείνεις: Προτείνουμε σε airbnb στη μεριά του χωριού (περίπου 20 ευρώ το βράδυ)

Πού και τί να φας: Από προσωπική εμπειρία προτείνουμε ανεπιφύλακτα το Nile view restaurant με τραπέζια στο ποτάμι , γνήσιο Αιγυπτιακό φαγητό σαν σπιτικό και τιμές περίπου 12 ευρώ για δύο άτομα με ορεκτικά(!)

Γιατί; Για το Καρνάκ , το Ναό του Λούξορ , της Χατσεπσούτ , τη κοιλάδα των Βασιλέων και Βασιλισσών , το αερόστατο και τη γνήσια local εμπειρία!Εαν δεν έχεις κλείσει τα εισιτήριά σου ή εαν τα έχεις κλείσει και θα μείνεις αρκετές μέρες είσαι τυχερός. Είσαι τυχερός γιατί έχεις την ευκαιρία εκτός από το πληθωρικό και αποπνικτικό Κάιρο να δεις και την άλλη πλευρά της χώρας, την αγνή πλευρά.

Γύρω στις 9 ώρες από το Κάιρο με το λεωφορείο ή κοντά στη μια ώρα με το αεροπλάνο , βρίσκεται το Λούξορ. Το χωριό αυτό χωρίζεται στη μέση απο το ποταμό Νείλο και στη μια μεριά του βρίσκεται η "πόλη" ενώ στην άλλη μεριά βρίσκεται το πραγματικό χωριό.

Στο Λούξορ βρίσκεται και ο πανέμορφος ναός του Καρνάκ μαζί με το ναό του Λούξορ. Το πρώτο είναι ένα τεράστιο υπαίθριο μουσείο γεμάτο με κολόνες οι οποίες διατηρούν σε μεγάλο βαθμό τα χρώματα τους , αγάλματα που προκαλούν ρίγος και Σφίγγες παρατεταμένες η μια δίπλα στην άλλη και σχηματίζοντας δύο απέναντι πλευρές.

Η είσοδος στο Καρνάκ κοστίζει 220EGP το κανονικό και 110EGP το φοιτητικό. Το μνημείο βρίσκεται από τη μεριά της πόλης οπότε εαν μένεις απέναντι πρέπει να διασχίσεις το Νείλο με τη βάρκα. (Ζήτα στο βαρκάρη να σε αφήσει ακριβώς δίπλα!)


Επίσης , έχει τη κοιλάδα των Βασιλέων και των Βασιλισσών (VALLEY OF THE KINGS&VALLEY OF THE QUEENS) που είναι το μέρος στο οποίο βρίσκονται οι τάφοι των Βασιλέων και των Βασιλισσών της Αιγύπτου. Εκεί ,δηλαδή, είναι οι μεγαλοπρεπείς και καλοφτιαγμένοι τάφοι των Φαραώ αλλά και των γυναικών τους. Αποτελεί must-see μνημείο και όχι άδικα. Με extra χρέωση στο εισιτήριο μπορείς να δεις τον τάφο του διάσημου φαραώ Τουταγχαμών!! (ο οποίος μάλιστα βρίσκεται μέσα και μπορείς να δεις τη μούμια του.)

Η είσοδος στη κοιλάδα των Βασιλέων κοστίζει 260EGP και 130 για τους φοιτητές και για να μπορέσεις να μπεις στου Τουταγχαμών είναι έξτρα 300EGP και 150 αντίστοιχα. Στο χώρο υπάρχουν αμαξάκια που σε μεταφέρουν κοντά στους τάφους με ελάχιστα egp. 

Πολύ σημαντικό μνημείο της περιοχής είναι και ο ναός της Χατσεπσούτ. Είναι ένας ναός φτιαγμένος μέσα στο βράχο.H Hatshepsut έσπασε τον Αιγυπτιακό νόμο και από Βασίλισσα ονόμασε τον εαυτό της Φαραώ της Αιγύπτου και η χώρα γνώρισε μεγάλη άνθιση κατά τη διάρκεια της βασιλείας της. Ο ναός σχεδιάστηκε αρχικά από τον οικονόμο της -και εραστή της- αν και στη συνέχεια έγιναν μετατροπές από άλλους βασιλείς.

Η είσοδος στο ναό κοστίζει 160EGP για το κανονικό και 80EGP το φοιτητικό εισιτήριο.

Για τον περισσότερο κόσμο οι ναοί και η κοιλάδα των Βασιλέων είναι τα μόνα αξιοθέατα του Λούξορ. Η κλασική διαδρομή των τουριστών είναι να μείνουν στη μεριά της πόλης ,να δουν τα μνημεία και να συνεχίσουν στον επόμενο προορισμό. Εμείς θα μιλήσουμε για την άλλη πλευρά της περιοχής. Η πλευρά που είναι γεμάτη μπανανιές, παιδιά που παίζουν , μηχανάκια και ποδήλατα αντί για αυτοκίνητα και τοπικά εστιατόρια στα οποία μαγειρεύουν οικογένειες. Δεν υπάρχουν πολυτελείς υπηρεσίες και δείπνα με γαλλικό κρασί. Δεν υπάρχουν ξενοδοχεία με θυρωρούς και πρωινό μπουφέ.

Αυτό που υπάρχει είναι πολύ πιο όμορφο και πιο γνήσιο από όλα αυτά. 

Σε αυτή τη μεριά βρίσκονται Airbnb τα οποία είναι σπίτια που οι ντόπιοι σχεδόν έχουν φτιάξει με τα χέρια τους , είναι πεντακάθαρα και η θέα τους(στις φυτείες μπανανιών) είναι μαγευτική

.Οι ντόπιοι θα σας παραλάβουν και θα σας ξεναγήσουν στο χωριό , θα σας προτείνουν το καλύτερο μέρος για να φάτε και θα σας δώσουν ζεστή κουβέρτα για να κοιμηθείτε. Θα πιείτε καφέ μαζί τους το πρωί και θα σας μαγειρέψουν αυτοί πρωινό με υλικά δικά τους - που αντάξιό του δε θα βρείτε σε μεγάλες πόλεις-.

Σημαντική προσθήκη στην εμπειρία μας ήταν η πτήση με το αερόστατο το ξημέρωμα. Η αίσθηση του να βρίσκεσαι τόσο ψηλά και η τρομερή θέα της περιοχής και των μνημείων θα μείνει ανεξίτηλη στη σκέψη μας!Ήταν μια πολύ ομαλή πτήση με έμπειρο πιλότο. Μας παρέλαβαν από το airbnb στις 04:00 πμ και κατευθυνθήκαμε στο χώρο τον οποίο βρίσκονταν όλα τα αερόστατα. Το θέαμα της ετοιμασίας τους ήταν μαγευτικό.

 Τη δραστηριότητα μας έκλεισαν οι ιδιοκτήτες του airbnb αλλά υπάρχουν πολλές εταιρίες που μπορείτε να βρείτε και στο internet για να το κλείσετε μόνοι σας. BONUS ήταν η τιμή του που χαμηλότερη δε νομίζω να υπάρχει στη γη, περίπου 50 ευρώ το άτομο!


Δεν έχω καταλάβει εαν είναι η ομορφιά του χωριού ως τόπος , ο καθαρός αέρας , η ησυχία , η καλοσύνη των ανθρώπων ή η μαγεία των μνημείων που μας έκαναν να νιώσουμε έτσι αλλά σίγουρα το Λούξορ έγινε μέσα σε ελάχιστες μέρες το δεύτερο χωριό μας και ένας τόπος που αγαπήσαμε από τη πρώτη στιγμή!